aktualnościzdjęciamultimedialne archiwum
Sobota, 20 października 2018
Imieniny: Ireny, Kleopatry, Witalisa
Opublikowano 02-04-2011 21:09
29 marca 2011 w siedzibie Regionu "S" w Toruniu sala konferencyjna wypełniła się pierwszymi uczestnikami szkoleń dla SIP. Dziś pierwsze szlify zdobywali SIP, którzy zadeklarowali swój udział w RR SIP z Torunia i okolic: Cargo, Wodociągi, Sharp, Nordzucer, Grupa Żywiec, muzeum, biblioteka, Towimor... Uczestnicy aktywnie brali udział w ćwiczeniach prowadzonych przez Regionalną Koordynator ds. BHP Martę Zielińską- Adamczyk. Wszyscy obecni z dużym zainteresowaniem dotrwali do końca zajęć i już zapisują się na kolejne, które odbędą się 3-4 czerwca w Górznie. Na pierwszą część szkolenia zaprosimy 16 i 17 maja SIP do Włocławka, Inowrocławia i Grudziądza. Deklaracje nadal można składać w sekretariacie Zarządu Regionu "S" w Toruniu.
Opublikowano 31-03-2011 21:13
W Górznie (koło Brodnicy) trwa kolejna tura szkoleń na temat technik negocjacji. Prowadzą je trenerzy Komisji Krajowej: Jan Plata Przechlewski i Marek Lewandowski. W kursie uczestniczą przedstawiciele komisji zakładowych NSZZ "S" z inowrocławskiej SODY CIECH, DRUMETU Wlocławek, KSM Inowrocław, DPS Wielka Nieszawka, Żywiec Grupa, Hydrovacuum Grudziądz.
Zobacz Galerię
Opublikowano 27-03-2011 17:28
W dniu 25 marca obradowali członkowie Zarządu Regionu. Najważniejszym punktem obrad była sytuacja pracowników lokalnych zakładów pracy oraz przyjęcie budżetu na 2011 rok.
   Po dyskusji nad wykonaniem poprzedniego planu finansowego został on przyjęty zdecydowaną większością głosów, a następnie uchwalono budżet na rok bieżący. Jego skonstruowanie było to pierwszym tak poważnym przedsięwzięciem skarbnika Mariusza Kawczyńskiego.
Wysłuchano raportów o sytuacji pracowników lokalnych zakładów. W dużych ośrodkach miejskich jest ona dość stabilna (nawet inowrocławska Huta Szkła IRENA, która przeszła stan upadłości już powoli odzyskuje moce produkcyjne), a jednak w mniejszych miastach powiatowych już nie można jej tak określić. W Chełmnie największe zakłady miasta wciąż przechodzą kryzys, w Brodnicy ZSM POLMO ma trudności, a w PKS właśnie zmieniono dyrektora ("speca" z SLD zastąpił "spec" z PO), co pewnie nie polepszy słabych wyników firmy. W Golubiu Dobrzyniu pozostały jedynie drobne firmy...
Jako uzupełnienie należy stwierdzić niepokój załogi włocławskiego Anwilu stojącej w obliczu rozczłonkowania firmy, a nawet możliwości sprzedaży jej rozmaitych składników (po wydzielaniu spółek). I to wszystko w sytuacji, gdy firma przynosi do budżetru państwa spory zysk, a także daje dobrą pracę wielu włocławianom.
  Zarząd Regionu przyjął stanowisko w sprawie sytuacji w Japonii, gdzie po ostatnich trzęsieniach ziemi ucierpiało wielu ludzi. Podobne w tonie pismo zostało skierowane do Japończyków z zarządu zakładów SHARP (przy Toruniu).
    Podjęto uchwałę precyzującą nagrywanie każdej sesji Zarządu Regionu przy pomocy elektronicznych urządzeń nagrywających.
    Ponieważ związkowcy Poczty Polskiej S.A. 12 kwietnia planują demonstrację w Bydgoszczy (w obronie przed nieprzemyślaną, złą restrukturyzacją i utratą miejsc pracy), postanowiono, że w tym przedsięwzięciu powinni udział wziąć również członkowie Zarządu Regionu Toruńsko Włocławskiego
Opublikowano 25-03-2011 18:07
LIST OTWARTY, DO MIESZKAŃCÓW WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO – POMORSKIEGO.
Szanowni Klienci Poczty Polskiej, My, pracownicy Poczty Polskiej w trosce o jakość świadczonych usług pocztowych, oraz dostępność do nich wszystkich mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego, zwracamy się do Państwa z apelem o poparcie naszego słusznego protestu. Plany i działania obecnego Zarządu Poczty Polskiej S.A. zmierzają do tego, aby zlikwidować dużą ilość istniejących urzędów pocztowych i zastąpić je „punktami pocztowymi”, na stacjach benzynowych lub w innych punktach handlowych. Również listonosze mogą znacznie rzadziej docierać z pocztą do Waszych mieszkań i domów. To obniżenie jakości świadczonych usług pocztowych boleśnie odczują wszyscy mieszkańcy naszego województwa, a w szczególności mieszkańcy wsi oraz małych miasteczek, w których urzędy pocztowe zostaną zlikwidowane.
Opublikowano 29-01-2010 18:57
W dniach 17 – 19 marzec, w Górznie (pensjonat WILGA) odbyło się kolejne szkolenie członków komisji zakładowych naszego Regionu. Tym razem tematem wiodącym były zagadnienia związane z zawieraniem zakładowego układu zbiorowego. Za dwa tygodnie kolejna tura i tak aż do czerwca. Przypominam – zgłoszenia kandydatów do szkoleń przyjmuje członek Prezydium ZR Tomasz Jeziorek. Zgłoszeń dokonuje przewodniczący, lub inny pełnoprawny przedstawiciel komisji zakładowej. W Galerii zobacz foty uczestników ostatniego szkolenia z 17 - 19 marca.
Opublikowano 29-01-2010 18:57
STANOWISKO ZARZĄDU REGIONU TORUŃSKO WŁOCŁAWSKIEGO NSZZ „S” ws. sytuacji w Poczcie Polskiej SA

Zarząd Regionu Toruńsko - Włocławskiego NSZZ „Solidarność" wyraża sprzeciw wobec przeprowadzanych zmian organizacyjnych w Poczcie Polskiej SA, polegających głównie na likwidacji urzędów pocztowych i tysięcy miejsc pracy. Obecne, a także zamierzone na najbliższe lata, działania Zarządu Spółki i jego pełnomocników terenowych doprowadzą do znacznego ograniczenia sieci pocztowej zarówno w miastach, jak i obszarach wiejskich. Centralizacja służb doręczeń do poziomu gmin, a nawet powiatów oraz zastępowanie funkcjonujących urzędów pocztowych agencjami pogorszy dostępność do powszechnych usług pocztowych i znacząco obniży jakość ich świadczenia. W konsekwencji wprowadzi to Pocztę Polską na szybką ścieżkę upadku organizacyjnego i ekonomicznego. Skutkiem tego będzie ustąpienie polskiego operatora narodowego ze znacznych obszarów, wartego miliardy złotych, rynku usług pocztowych i logistycznych. Nieuchronnym stanie się powiększenie skali bezrobocia zwłaszcza poza dużymi aglomeracjami miejskimi. W chaotycznie przeprowadzanym procesie niszczenia przedsiębiorstwa dochodzi też do łamania prawa, zastraszania pracowników i represji wobec działaczy związkowych. Zarząd Regionu stanowczo protestuje przeciwko takim praktykom i zapewnia, że udzieli wszelkiego wsparcia strukturom i członkom Związku w Poczcie Polskiej, w ujawnianiu i zwalczaniu przypadków bezprawia i patologii. Zarząd Regionu Toruńsko - Włocławskiego NSZZ „Solidarność" apeluje do Ministra Infrastruktury oraz pozostałych organów spółki, Rady Nadzorczej i Zarządu o niezwłoczne porzucenie antypolskiego i antyspołecznego planu wobec Firmy szczycącej się kilkusetletnią tradycją oraz wciąż wysokim uznaniem i życzliwością obywateli. Toruń, dnia 25 lutego 2011r.
Opublikowano 29-04-2009 18:57

1|2|...|227|228|229|230|231