aktualnościzdjęciaRada Regionalna SIPmultimedialne archiwumwładzeOferta wycieczkiProgram WYBORY W ZWIĄZKU
Wtorek, 16 stycznia 2018
Imieniny: Mascelego, Walerii, Włodzimierza
Opublikowano 25-03-2011 18:07
LIST OTWARTY, DO MIESZKAŃCÓW WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO – POMORSKIEGO.
Szanowni Klienci Poczty Polskiej, My, pracownicy Poczty Polskiej w trosce o jakość świadczonych usług pocztowych, oraz dostępność do nich wszystkich mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego, zwracamy się do Państwa z apelem o poparcie naszego słusznego protestu. Plany i działania obecnego Zarządu Poczty Polskiej S.A. zmierzają do tego, aby zlikwidować dużą ilość istniejących urzędów pocztowych i zastąpić je „punktami pocztowymi”, na stacjach benzynowych lub w innych punktach handlowych. Również listonosze mogą znacznie rzadziej docierać z pocztą do Waszych mieszkań i domów. To obniżenie jakości świadczonych usług pocztowych boleśnie odczują wszyscy mieszkańcy naszego województwa, a w szczególności mieszkańcy wsi oraz małych miasteczek, w których urzędy pocztowe zostaną zlikwidowane.
Opublikowano 29-01-2010 18:57
W dniach 17 – 19 marzec, w Górznie (pensjonat WILGA) odbyło się kolejne szkolenie członków komisji zakładowych naszego Regionu. Tym razem tematem wiodącym były zagadnienia związane z zawieraniem zakładowego układu zbiorowego. Za dwa tygodnie kolejna tura i tak aż do czerwca. Przypominam – zgłoszenia kandydatów do szkoleń przyjmuje członek Prezydium ZR Tomasz Jeziorek. Zgłoszeń dokonuje przewodniczący, lub inny pełnoprawny przedstawiciel komisji zakładowej. W Galerii zobacz foty uczestników ostatniego szkolenia z 17 - 19 marca.
Opublikowano 29-01-2010 18:57
STANOWISKO ZARZĄDU REGIONU TORUŃSKO WŁOCŁAWSKIEGO NSZZ „S” ws. sytuacji w Poczcie Polskiej SA

Zarząd Regionu Toruńsko - Włocławskiego NSZZ „Solidarność" wyraża sprzeciw wobec przeprowadzanych zmian organizacyjnych w Poczcie Polskiej SA, polegających głównie na likwidacji urzędów pocztowych i tysięcy miejsc pracy. Obecne, a także zamierzone na najbliższe lata, działania Zarządu Spółki i jego pełnomocników terenowych doprowadzą do znacznego ograniczenia sieci pocztowej zarówno w miastach, jak i obszarach wiejskich. Centralizacja służb doręczeń do poziomu gmin, a nawet powiatów oraz zastępowanie funkcjonujących urzędów pocztowych agencjami pogorszy dostępność do powszechnych usług pocztowych i znacząco obniży jakość ich świadczenia. W konsekwencji wprowadzi to Pocztę Polską na szybką ścieżkę upadku organizacyjnego i ekonomicznego. Skutkiem tego będzie ustąpienie polskiego operatora narodowego ze znacznych obszarów, wartego miliardy złotych, rynku usług pocztowych i logistycznych. Nieuchronnym stanie się powiększenie skali bezrobocia zwłaszcza poza dużymi aglomeracjami miejskimi. W chaotycznie przeprowadzanym procesie niszczenia przedsiębiorstwa dochodzi też do łamania prawa, zastraszania pracowników i represji wobec działaczy związkowych. Zarząd Regionu stanowczo protestuje przeciwko takim praktykom i zapewnia, że udzieli wszelkiego wsparcia strukturom i członkom Związku w Poczcie Polskiej, w ujawnianiu i zwalczaniu przypadków bezprawia i patologii. Zarząd Regionu Toruńsko - Włocławskiego NSZZ „Solidarność" apeluje do Ministra Infrastruktury oraz pozostałych organów spółki, Rady Nadzorczej i Zarządu o niezwłoczne porzucenie antypolskiego i antyspołecznego planu wobec Firmy szczycącej się kilkusetletnią tradycją oraz wciąż wysokim uznaniem i życzliwością obywateli. Toruń, dnia 25 lutego 2011r.
Opublikowano 29-04-2009 18:57

1|2|...|218|219|220|221|222