aktualnościzdjęciamultimedialne archiwum
Piątek, 16 listopada 2018
Imieniny: Edmunda, Marii, Marka
Opublikowano 12-06-2018 22:49
     Z wielu rozmów i dyskusji wynika, że jest wśród nas spore zainteresowanie zbliżającymi się wyborami samorządowymi. Wielu naszych członków będzie kandydowało osobiście - co już deklaruje. Jak dotąd Zarząd Regionu zawsze miał przychylny sotsunek do samorządowych aspiracji członków, wręcz namawiał do udziału w wyborach. Mozliwe, że i tym razem będzie podobnie, zaś na naszej stronie - od czasu do czasu będziemy podejmowali także to zagadnienie. Dziś poruszamy zagadnienie w jakich sytuacjach można kandydować jednocześnie na radnego i na wójta, burmistrza lub prezydenta miasta.
     Niedawno ta sprawę wyjaśniła Państwowa Komisja Wyborcza.  Jej zdaniem można jednocześnie kandydować na radnego gminy i na wójta (burmistrza, prezydenta miasta), lecz jedynie w tej samej gminie i pod warunkiem zamieszkiwania na jej terenie. "Niedopuszczalne jest natomiast jednoczesne kandydowanie na radnego powiatu lub radnego sejmiku województwa i na wójta (burmistrza, prezydenta miasta), a także kandydowanie na radnego gminy i wójta (burmistrza prezydenta miasta) w różnych gminach" – podkreśliła Komisja. Jak zaznaczyła PKW, kandydat może ubiegać się o fotel wójta, burmistrza lub prezydenta miasta tylko w jednym miejscu. Dotychczas można było kandydować jednocześnie na radnego i na wójta, burmistrza lub prezydenta miasta w tej samej, bądź innej gminie. Dopuszczalne było także jednoczesne kandydowanie na radnego powiatu lub radnego województwa i na wójta, burmistrza bądź prezydenta miasta. Zmiany wynikają z wejścia w życie nowelizacji Kodeks wyborczego.