aktualnościzdjęcia
Poniedziałek, 10 grudnia 2018
Imieniny: Danieli, Bohdana, Julii
Opublikowano 05-06-2018 19:12
    hosting Na wtorkowym posiedzeniu sejmowej komisji samorządu terytorialnego przedstawiciele Państwowej Komisji Wyborczej i Krajowego Biura Wyborczego relacjonowali stan przygotowań do wyborów samorządowych. Ocenili, że termin wyborów nie jest zagrożony, i że wyasygnowane na nie 454 mln zł jest kwotą wystarczającą. Alarmowali natomiast, że nadal brakuje 270 urzędników wyborczych. Szef PKW Wojciech Hermeliński mówił, że wybory odbędą się prawdopodobnie na przełomie października i listopada; zaznaczył, że nie widzi obecnie niebezpieczeństwa, by termin ten musiał być przesuwany. Przypomniał, że w związku z wejściem w życie unijnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO), Państwowa Komisja Wyborcza stwierdziła, iż nie ma możliwości przeprowadzenia transmisji z lokali wyborczych. Obowiązek prowadzenia transmisji z lokali wyborczych zakłada znowelizowany w styczniu Kodeks wyborczy.
     Hermeliński, uzasadniając decyzję Komisji, wskazywał na art. 91 ust 3 konstytucji, który mówi, że prawo organizacji międzynarodowych, których Polska będzie członkiem, ma pierwszeństwo przed przepisami krajowymi. Szef PKW powołał się także na opinię Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych, według której przeprowadzenie transmisji podczas wyborów, zgodnie z prawem o ochronie danych osobowych, może naruszać prywatność osób oddających głosy. Hermeliński podkreślał, że nie zaszła w tym przypadku sytuacja, w której to Trybunał Konstytucyjny miałby decydować o sprawie, i że PKW nie dokonało tutaj żadnej nadinterpretacji przepisów.
Źródło - CSI PAP