aktualnościzdjęciaRada Regionalna SIPmultimedialne archiwumwładzeProgram
Piątek, 20 lipca 2018
Imieniny: Fryderyka, Małgorzaty, Seweryny
Opublikowano 16-05-2018 20:32
      Do 11 czerwca dyrektorzy szkół mają czas, by wystąpić do gminy o pieniądze na obchody setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości; do 25 czerwca samorząd przekaże zbiorczy wniosek do wojewody.
     O wsparcie finansowe z budżetu państwa można ubiegać się na przygotowanie i przeprowadzenie działań związanych z obchodami setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości w danej szkole. Chodzi o przygotowane przez uczniów wystawy pamiątek związanych z odzyskaniem i budową przez Polskę niepodległości lub o wycieczki związanej tematycznie z wydarzeniami historycznymi, postaciami oraz polskimi osiągnięciami z okresu II Rzeczypospolitej Polskiej. Rozporządzenie dopuszcza też inne formy świętowania, np. koncerty, inscenizacje, rekonstrukcje historyczne, spotkania ze świadkami historii, gry terenowe, wieczornice czy imprezy sportowe.
     Publikujemy wzór wniosku o dofinansowanie organizowanych przez szkoły wystaw czy wycieczek związanych z obchodami stulecia odzyskania niepodległości Polski. W Dzienniku Ustaw ukazało się rządowe rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków, form i trybu wspierania przedsięwzięć w zakresie edukacji patriotycznej i obywatelskiej dzieci i młodzieży, realizowanych w 2018 r. w ramach programu wieloletniego „Niepodległa”. Ministerstwo edukacji te działania określa mianem projektu „Godność. Wolność. Niepodległość”. W ramach programu szkoły mogą ubiegać się o wsparcie finansowe w wysokości od 3 do 10 tys. zł. Wnioski składają w gminach, a te zbiorczo występowac będą do wojewody (o kwotę od 3 do 50 tys. zł).
     Resort edukacji opublikował na swojej stronie wniosek dla szkół (są też szczegółowe informacje), znajdziesz go tu men.gov.pl/niepodlegla/projekt-godnosc-wolnosc-niepodleglosc-zachecamy-do-skladania-wnioskow