aktualnościzdjęciaRada Regionalna SIPmultimedialne archiwumwładzeProgram
Niedziela, 27 maja 2018
Imieniny: Amandy, Jana, Juliana
Opublikowano 03-05-2018 20:28
   W całym Regionie, praktycznie we wszystkich miejscowościach członkowie NSZZ"S" przyłączyli się do lokalnych obchodów Dnia Flagi i Konstytucji 3 Maja.
   W Toruniu wiele delegacji złożyło kwiaty pod  pod znajdującą się na kościele OO. Jezuitów tablicą upamiętniającą demonstracje z 1 i 3 maja 1982 roku. Wówczas tow władze stanu wojennego brutalnie rozprawiły się wówczas z tysiącami torunian manifestującymi swój sprzeciw wobec sytuacji w Polsce,  przywiązanie do święta 3 Maja oraz protestującymi przeciwko delegalizacji "Solidarności".
fot - 3 maja Toruń, zaraz za reprezentacją parlamentarzystów kwiatry złozyli m.in. przewodniczący ZR J. Żurawski i wiceprzewodniczacy ZR T. Jeziorek. Poniżej fot z uroczystości we Włocławku autorstwa Kingi Maślanki ( w środku wiceprzewodniczący ZR Janusz Dębczyński)
Tu możesz przeczytać art o tamtych wydarzeniach w Toruniu z 1982 roku www.radiomaryja.pl/informacje/tragiczny-torunski-maj-1982/