aktualnościzdjęciaRada Regionalna SIPmultimedialne archiwumwładzeOferta wycieczkiProgram WYBORY W ZWIĄZKU
Wtorek, 24 kwietnia 2018
Imieniny: Bony, Horacji, Jerzego
Opublikowano 16-04-2018 20:36
     32 delegatów Oddziału Inowrocław wybrało przewodniczącego i ośmioosobową Radę Oddziału Inowrocław. Nadal będzie nią kierował Mariusz Kawczyński.
     16 kwietnia, o godz 10, w sali obiektu Spółki KOM ROL w Kobylnikach rozpoczęły się obrady delegatów Oddziału Inowrocław. Prowadzący obrady Jan Dybicz sprawnie doprowadził do wyłonienia niezbędnych komisji i zorganizowania spraw proceduralnych, po czym wysłuchano sprawozdania ustępującego przewodniczącego. Tu Kawczyński przypomniał wspólne akcje związkowe polegające na udziale w demonstracjach i protestach ale też swego czasu głośnych sprawach sądowych. Podniósł skuteczność związkowej opieki i rzetelnie przedstawił rozmaite kłopoty jakie wyrastały na drodze. W końcu podziękował zebranym za wsparcie pracy związkowej, wyrażając nadzieję na dalsza pracę wszystkich. W dyskusji po sprawozdaniu podkreślano zwłaszcza działania w minionej kadencji nad podniesieniem roli Społecznej Inspekcji Pracy. Tu prowadzący Jan Dybicz zaproponował aby dyskusję kontynuować w momentach gdy komisja skrutacyjna będzie zajęta liczeniem głosów. Sala przegłosowała propozycję pozytywnie.
   Gdy doszło do punktu "zgłaszanie kandydatów na przewodniczącego Oddziału" padło tylko jedno takie zgłoszenie - właśnie Mariusza Kawczyńskiego. W wyborach otrzymał wszystkie głosy, co tym samym potwierdziło jego znakomitą pozycję lidera wśród inowrocławskich związkowców.
     Bardzo sprawnie wybrano także ośmioosobową Radę Oddziału. Przyjęto stanowisko w sprawie lokalnej koordynacji uroczystości 100 lat odzyskania niepodległości przez Polskę (tu chodziło o takie ustawienie godzin imprez - uroczystości w mikroregionie inowrocławskim aby nie kolidowały z sobą, co pozwoli związkowcom na wzajemne uczestnictwo).
Fot góra - Mariusz Kawczyński zaraz po wyborze odbiera gratulacje, niżej poczet sztandarowy Inowrocławian.
Text & foto Piotr Grążawski