aktualnościzdjęciaRada Regionalna SIPmultimedialne archiwumwładzeOferta wycieczkiProgram WYBORY W ZWIĄZKU
Wtorek, 24 kwietnia 2018
Imieniny: Bony, Horacji, Jerzego
Opublikowano 09-04-2018 20:03
Wypadki śmiertelne - marzec 2018
     1. 06 marca 2018 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu w dniu 05 marca 2018 około godz. 08.00 uległ pracownik firmy transportowej z siedzibą w miejscowości Stopka. Poszkodowany, zatrudniony na stanowisku kierowcy został znaleziony nieprzytomny w kabinie pojazdu. Wezwany na miejsce lekarz pogotowia ratunkowego stwierdził zgon.
     2. 20 marca 2018 roku Policja zawiadomiła inspektora pracy o wypadku, któremu w dniu 13 marca 2018 roku około godz. 16.00 w Grudziądzu uległ pracownik firmy budowlanej z Torunia. Poszkodowany podczas wykonywania prac związanych z ocieplaniem dachu wpadł w niezabezpieczony otwór technologiczny. Spadł z wysokości ok. 18 metrów na betonową posadzkę. W wyniku doznanych urazów poniósł śmierć.
     3. 22 marca 2018 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu tego samego dnia około godz. 15.30 na terenie budowy w miejscowości Czernikowo uległ pracownik firmy budowlanej z Grudziądza. Poszkodowany został znaleziony nieprzytomny w pomieszczeniu służącym do ogrzewania się pracowników. Pomimo podjętej akcji reanimacyjnej mężczyzna zmarł.
     4. 28 marca 2018 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu w dniu 27 marca 2018 roku około godz. 02.30 uległ pracownik firmy transportu drogowego z Torunia. Do wypadku doszło na drodze krajowej w okolicach Sieradza. W tył pojazdu Citroen Berlingo, w którym znajdował się poszkodowany uderzył samochód ciężarowy, którego kierowca utracił panowanie nad pojazdem.
Wypadki ciężkie – marzec 2018
     1. 01 marca 2018 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu w dniu 19 lutego 2018 roku około godz. 08.15 uległ pracownik ochrony obiektu użyteczności publicznej w Bydgoszczy. Podczas podjętej interwencji pracownik został kopnięty w krocze przez interesanta. Następnie został przewieziony do szpitala, gdzie w wyniku badania podjęto decyzję o usunięciu jednego jądra.
     2. 02 marca 2018 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu w dniu 21 lutego 2018 roku około godz. 17.15 uległ pracownik zakładu przetwórstwa spożywczego w Bydgoszczy. Wypadek zaistniał podczas wykonywania testów maszyny pakującej. Lewa dłoń pracownika została pochwycona i zakleszczona przez ruchome elementy maszyny. W szpitalu podjęto decyzję o pourazowej amputacji trzech palców.
     3. 09 marca 2018 roku Policja zawiadomiła inspektora pracy o wypadku, któremu tego samego dnia około godz. 11.00 na terenie gospodarstwa rolnego w miejscowości Bramka uległ pracownik firmy branży konstrukcji metalowych z Bukowca. Podczas transportu elementu konstrukcji dachu nastąpił upadek ładunku, który spadł na poszkodowanego powodując urazy wewnątrz jamy brzusznej. Mężczyzna został przewieziony do szpitala.
     4. 16 marca 2018 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu tego samego dnia około godz. 09.20 na terenie zakładu branży instalacyjnej w Solcu Kujawskim uległ pracownik zatrudniony na stanowisku operatora maszyn. Podczas wyciągania detalu z prasy nastąpił ruch suwaka, który zakleszczył dłoń operatora. Spowodowało to amputację trzech palców.
     5. 21 marca 2018 roku Policja zawiadomiła inspektora pracy o wypadku, któremu tego samego dnia około godz. 09.10 na terenie prywatnej posesji w Toruniu uległ pracownik firmy remontowo – budowlanej z Torunia. Poszkodowany spadł z dachu garażu, z wysokości ok 3,0 metrów doznając urazu kręgosłupa.
Źródło - PIP Bydgoszcz