aktualnościzdjęciaRada Regionalna SIPmultimedialne archiwumwładzeProgram
Czwartek, 24 maja 2018
Imieniny: Joanny, Zdenka, Zuzanny
Opublikowano 13-03-2018 10:42
     Podczas obrad Rady Miasta we Włocławku 12 marca 2018 r. przyjęto ostatecznie budżet miasta na rok bieżący. Głosami radnych PiS dodatkowo przeznaczono kwotę 850 tysięcy złotych na podwyżki dla pracowników zespołu szkół przedszkoli od lat niedocenianych przez Urząd Miasta.
     Dodatkową podwyżkę otrzymają też niedowartościowani od lat pracownicy Miejskiej Biblioteki Publicznej gdzie zakładowa Solidarność jest w sporze zbiorowym z pracodawcą.Przyjęta kwota 150 tysięcy złotych w budżecie miasta może ten spór zakończyć.Te podwyżki to dodatkowy bonus, ponieważ wcześniej pracownikom tych instytucji przyznano wzrost wynagrodzenia średnio po 150 zł. na osobę.
     W historii włocławskiego samorządu tak wysokich podwyżek dla tych grup pracowniczych jeszcze nigdy nie było. Te korzystne dla pracowników rozwiązania zgłosił imieniu klubu radnych PiS wiceprzewodniczący Rady Miasta Janusz Dębczyński. Większość największego klubu radych stanowią członkowie NSZZ Solidarność co stanowiło w tej sprawie dodatkowy atut. Natomiast kuriozalnym w tej sprawie było zachowanie prezydenta miasta z PO który próbował zakwestionować te podwyżki składając skargę do Regionalnej Izby Obrachunkowej w Bydgoszczy. Wspomniana RIO nie podzieliła jego zażalenia uznając wprowadzone poprawki za zasadne.
     Prezydent M.Wojtkowski nie pierwszy i ostatni raz ośmieszył się podnosząc fałszywy argument, że przyznanie kolejnych podwyżek dla tych dwóch grup zawodowych będzie dyskryminujące dla pozostałych. Nie wziął przy tym pod uwagę, że te dwie społeczności pracownicze od dawna pokrzywdzone miały pełne prawo czuć się dyskryminowane przez władze miejskie. Jest dobra okazja na zwiększenie uzwiązkowienia w tych i innych jednostkach samorządowych. Ten niewątpliwy sukces pokazuje, że Solidarność potrafi być skuteczna także w budżetówce.
J.Dębczyński
Fot. Janusz Dębczyński (z lewej) i skarbnik Regionu Mariusz Kawczyński (fot Piotr Grążawski)