aktualnościzdjęciamultimedialne archiwum
Sobota, 20 października 2018
Imieniny: Ireny, Kleopatry, Witalisa
Opublikowano 01-03-2018 21:56
  hosting Pojawiły się spekulacje jakoby MEN nosił się z zamiarem likwidacji dodatku wiejskiego nauczycieli. Nieprawda, za to prawdą jest zlikwidowanie "dodatku mieszkaniowego".
    Od 1 kwietnia tego roku rozpoczyna się wprowadzanie planu podwyższenia wynagrodzeń nauczycieli o ok. 15,8 proc. w ciągu trzech lat. Kolejne podwyżki zostaną wprowadzone od stycznia 2019 r. oraz od stycznia 2020 r. Na podwyżki dla nauczycieli w budżecie państwa zarezerwowano środki w wysokości ok. 1,2 mld zł.
    Ponadto w tym roku do puli finansów przeznaczonych na wynagrodzenia przesunięto środki zabezpieczane dotychczas w budżecie na dodatek mieszkaniowy dla uprawnionych nauczycieli w kwocie ok. 126 mln zł. „Dodatek mieszkaniowy był uprawnieniem o charakterze socjalnym, nie zaś składnikiem wynagrodzenia nauczycieli. W obecnych realiach społeczno-gospodarczych wspomniany dodatek przestał być aktualny” – zaznacza MEN. „Przesunięcie środków zabezpieczanych dotychczas na dodatek mieszkaniowy do środków na wynagrodzenia nauczycieli zapewni ich podział pomiędzy wszystkich nauczycieli” – dodaje.
„MEN nie ma i nie miał planów likwidacji dodatku wiejskiego. Wszystkie spekulacje medialne są nieprawdziwe” – czytamy ponadto w komunikacie przesłanym do redakcji.