aktualnościzdjęciamultimedialne archiwum
Środa, 17 października 2018
Imieniny: Antonii, Ignacego, Wiktora
Opublikowano 14-01-2018 13:26
   Jan Dybicz - przewodniczący komisji zakładowej w ZT Kruszwica S.A. został ponownie wybrany przewodniczącym. Wybory nowych władz odbyły się 12 stycznia.
    Komisja zakładowa przy Zakładach Tłuszczowych Kruszwica SA nalezy do największych w Regionie. Sdąd pochodzi wielu znanych działaczy związkowych z Janem Dybiczem na czele, który od wielu lat prowadzi Walne Zebrania Delegatów Regionu. Wybory odbyły się w sposób dwustopniowy, ponieważ najpierw wybrano delegatów (pochodzą oni z podzielonego na wydziały zakładu i jego filii terenowych), a następnie - 12 stycznia zebrano wszystkich elektorów (ponad 50) w sali pałacu w Kobylnikach (lezy tak blisko Kruszwicy, że właściwie można do niego dojść z miasta).
    Porządek zebrania ujęto aż w 27 punktach, a mimo to jego realizacja przebiegła nadzwyczaj sprawnie i bez opóźnień. Wszystko odbyło się w pewnym napięciu spowodowanym wejściem do ZTK S.A. nowego inwestora strategicznego, co może się wiązać ze spodziewanym nowym podejściem właściciela do zarządzania zakładem, oraz jego załogą. Tu - jakby wyprzedzając ewentualne pytania - Dybicz jeszcze w trakcie swojego sprawozdania zaznaczył, że jego zdaniem najważniejszym składnikiem firmy jest załoga i tak jak dotąd - jej interesy będą priorytetem dla związku. Oświadczył, że już toczy rozmowy z kierownictwem na temat utrzymania wielu sprawdzonych zapisów socjalnych, negocjując poprawę tych, które tego wymagają ze względu na nowe warunki wewnętrzne i globalne.
   Z ważniejszych wystąpień koniecznie należy wspomnieć o przemowie szefa Społecznej Inspekcji Pracy - Tomasza Wietrzykowskiego. Stwierdził, iż za każdym razem, gdy zarządzający firmą próbują dociskać program tzw. "optymalizacji zatrudnienia" (oszczędzają na etatach) wypadkowość natychmiast rośnie. Nakładanie na i tak obciążonych wyśrubowanymi normami pracowników dodatkowych obowiązków powoduje obniżanie norm bezpieczeństwa. Zapowiedział, że związek nie ma zamiaru ustępować w tych sprawach.
    W trakcie pierwszych kilkudziesięciu minut do zebranych dołączył (wcześniej zaproszony) prezes Zarządu ZTK S.A. Wojciech Jakimczyk. Potem przedstawił pokrótce ogólne zamierzenia kierownictwa Firmy.
    Jan Dybicz był jedynym kandydatem na stanowisko przewodniczącego NSZZ Solidarność w kruszwickich "Tłuszczach" i otrzymał prawie komplet głosów (jeden oddany był nieważny). Pierwsze gratulacje otrzymał od obecnych na zebraniu członków Prezydium Zarządu Regionu, prezesa Firmy i tłumu koleżanek i kolegów ze związku. Nawet w kuluarach panowało powszechne przekonanie, że wobec nadchodzących wyzwań, już choćby związanych z nowym inwestorem strategicznym - doświadczony związkowiec na czele organizacji zapewni dobrą jakość działań.
Text i foto - Piotr Grążąwski