aktualnościzdjęciaRada Regionalna SIPmultimedialne archiwumwładzeProgram
Piątek, 20 lipca 2018
Imieniny: Fryderyka, Małgorzaty, Seweryny
Opublikowano 12-12-2017 21:10
   Expose z punktu widzenia Solidarności miało kilka mocnych punktów. Przede wszystkim patriotyzm jako punkt odniesienia dla gospodarki i polityki zagranicznej. W tym szczególnie zapowiedź repolonizacji przemysłu i finansów. Ale też – o czym nie wolno zapominać – podjęcie tematu zmiany modelu polskiej gospodarki opartej na własnej produkcji. W te procesy państwo ma się mocno angażować, odchodząc od liberalnego dogmatu, że im państwa mniej, tym lepiej. Bardzo ważna i jednoznaczna w mojej ocenie jest deklaracja dot. bezpieczeństwa energetycznego opartego na węglu. A także dalsza dywersyfikacja dostaw gazu.
   Cieszę się również z pozytywnej oceny Strategii dla Śląska, co może być sygnałem dla innych Wojewódzkich Rad Dialogu Społecznego do wypracowywania własnych strategii. Po raz pierwszy usłyszałem istotną zapowiedź dot. służby zdrowia, gdzie skokowy wzrost nakładów do 6 proc. PKB ma się wiązać z uszczelnieniem systemu, o co Solidarność postuluje od lat. Premier Morawiecki zapowiada podobne mechanizmy, jak przy uszczelnieniu VAT, co budzi nadzieję na jakościową zmianę w ochronie zdrowia.
   To co mocno wybrzmiało, to wzrost płac, w tym płacy minimalnej. Jeśli wraz z rozwojem gospodarki ma nastąpić dalsza kontynuacja, a nawet rozwój ważnych programów społecznych, to tak jak ma to miejsce przez odstanie 2 lata, społeczna gospodarka rynkowa będzie faktem. Tu też warto przywołać zapowiedź zwiększania produktywności, a nie długości pracy. Expose miało wiele ważnych wątków.
   Zobaczymy jak będzie wyglądała realizacja w praktyce, ale odnosząc się do samego wystąpienia, jestem nim zbudowany i oceniam pozytywnie.
Piotr Duda