aktualnościzdjęciaRada Regionalna SIPmultimedialne archiwumwładzeOferta wycieczkiProgram WYBORY W ZWIĄZKU
Sobota, 21 kwietnia 2018
Imieniny: Jarosława, Konrada, Selmy
Opublikowano 12-12-2017 20:46
Kujawsko-pomorskie uroczystości rozpoczną się dziś (12 grudnia) przed północą w Toruniu ceremonią złożenia kwiatów pod wmurowaną w ścianę kościoła akademickiego tablicą upamiętniającą brutalnie rozpędzoną przez peerelowską milicję patriotyczną manifestację z maja 1982.
Środowe (13 grudnia) obchody rozpoczną się o godzinie 10 w Potulicach (powiat nakielski), gdzie zaplanowano złożenie kwiatów pod wmurowaną w ścianę potulickiego więzienia tablicą upamiętniającą internowanie w stanie wojennym działaczy związkowych oraz działaczy antypeerelowskiej opozycji demokratycznej. Toruńskie obchody rozpoczną się od złożenia kwiatów pod tablicą upamiętniającą strajk rolników z NSZZ RI „Solidarność” w budynku toruńskiej cukrowni (ul. Kraszewskiego 40) w 1981 roku (godzina 18) oraz pod tablicę upamiętniającą działaczy opozycji antykomunistycznej więzionych i przetrzymywanych w Areszcie Śledczym MO przy Wałach Generała Sikorskiego 10 (godzina 18.30). O godzinie 19 odbędzie się msza święta w intencji Ojczyzny oraz ofiar stanu wojennego w kościele akademickim.
Uroczystości we Włocławku rozpoczną się o godzinie 17 od złożenia kwiatów pod bramą Zakładu Karnego (ul. Bartnicka 10). Godzinę później odbędzie się msza święta w katedrze, a po niej złożenie kwiatów pod tablicą upamiętniającą prześladowanych działaczy niepodległościowych przy placu Kopernika.