aktualnościzdjęciaRada Regionalna SIPmultimedialne archiwumwładzeOferta wycieczkiProgram WYBORY W ZWIĄZKU
Środa, 13 grudnia 2017
Imieniny: Dalidy, Juliusza, Łucji
Opublikowano 04-12-2017 23:24
   Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu znalazł się wśród dziesięciu uczelni, które otrzymają dodatkowe 357 milionów złotych na programy kształcenia zgodne z potrzebami gospodarczo-społecznymi. Wicepremier oraz minister nauki i szkolnictwa Jarosław Gowin ogłosił wyniki konkursu na Zintegrowane Programy Uczelni przeprowadzonego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju prof. Maciej Chorowski wyjaśnia, że Zintegrowane Programy Uczelni mają poprawić jakość funkcjonowania uczelni. Część konkursu przeznaczona była tylko dla największych uczelni z najlepszym dorobkiem naukowym. Jarosław Gowin zapewnia jednak, że wszystkie uczelnie, które spełnią określone warunki i są gotowe podnosić jakość badań naukowych mają szansę na dofinansowane. Na początku przyszłego roku ministerstwo rozstrzygnie konkursy na Zintegrowane Programy Uczelni dla małych i średnich szkół wyższych. Na wsparcie dla wszystkich typów uczelni w ramach konkursu na Zintegrowane Programy Uczelni resort nauki przeznaczył ponad miliard złotych.
Za radio PiK