aktualnościzdjęciaRada Regionalna SIPmultimedialne archiwumwładzeOferta wycieczkiProgram WYBORY W ZWIĄZKU
Środa, 13 grudnia 2017
Imieniny: Dalidy, Juliusza, Łucji
Opublikowano 30-11-2017 22:53
Wyhostingpadki śmiertelne – październik 2017
* 1. 19 października 2017 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu w dniu 18 października 2017 roku ok. godz. 15.00 na terenie zakładu usług transportowych w Lnianie uległ pracownik zatrudniony na stanowisku mechanika. Pracownik, po skończonej pracy, będąc na terenie zakładu rozmawiał z innymi pracownikami. W pewnym momencie mężczyzna stracił przytomność i upadł na ziemię. Podjęto akcję reanimacyjną i wezwano na miejsce służby medyczne. Przybyły na miejsce lekarz pogotowia ratunkowego stwierdził zgon pracownika.
* 2. 20 października 2017 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu tego samego dnia ok. godz. 13.00 na terenie zakładu produkcji wyrobów z blachy w Białych Błotach uległ pracownik zatrudniony na stanowisku mistrza spawalni. Po skończonej naradzie kadry nadzoru poszkodowany wraz z innym mistrzem udali się do swojego biura. Siedząc na krzesłach, każdy przy swoim biurku prowadzili dialog. W pewnym momencie poszkodowany zasłabł i osunął się z krzesła na podłogę. Natychmiast współpracownik podjął akcję reanimacyjną oraz telefonicznie wezwał pomoc medyczną. Prowadzona akcja nie dała rezultatu i pracownik zmarł.

Wypadki ciężkie – październik 2017
* 1. 01 października 2017 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu tego samego dnia ok. godz. 07.30 na terenie zakładu produkcji wyrobów z tworzyw sztucznych w Wąbrzeźnie uległ jeden z pracowników. Podczas przezbrajania maszyny (kalandra) poszkodowany podjął próbę założenia papieru karbowanego na obracający się walec. Nastąpiło pochwycenie i wciągnięcie obu dłoni pomiędzy walce, co spowodowało zmiażdżenie dłoni.
* 2. 05 października 2017 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu tego samego dnia ok. godz. 08.00 na terenie stolarni zakładu produkcji mebli ogrodowych w Sępólnie Krajeńskim uległa osoba wykonująca pracę zarobkową w ramach umowy zlecenie. Poszkodowany obsługiwał pilarkę tarczową do cięcia drewna. W pewnym momencie doszło do kontaktu małego palca lewej dłoni z będącym w ruchu narzędziem tnącym. Spowodowało to uraz w postaci amputacji palca.
* 3. 12 października 2017 roku Policja zawiadomiła inspektora pracy o wypadku, jaki miał miejsce tego samego dnia ok. godz. 12.40 na budowie budynku mieszkalnego w miejscowości Lubraniec. Poszkodowany spadł z dachu budynku, z wysokości ok. 6,0 metrów na podłoże doznając licznych obrażeń ciała w tym głowy. W ciężkim stanie został przewieziony do szpitala we Włocławku.
Źródło - PIP Bydgoszcz