aktualnościzdjęciaRada Regionalna SIPmultimedialne archiwumwładzeOferta wycieczkiProgram WYBORY W ZWIĄZKU
Środa, 13 grudnia 2017
Imieniny: Dalidy, Juliusza, Łucji
Opublikowano 28-11-2017 18:13
   „Paczka dla Rodaka i Bohatera na Kresach” to akcja szczecinian. Pomysł akcji zrodził się podczas lipcowej XXIV Międzynarodowej Pielgrzymki Pieszej Suwałki-Wilno. W trakcie marszu do Wilna pielgrzymi spotykali na swojej drodze wielu rodaków mieszkających na Litwie, którzy częstowali wszystkich pątników, czym tylko mogli. W 2014 roku Wojciech Woźniak spotkał na swojej drodze panią Aleksandrę, która witała pielgrzymów kilkoma kanapkami oraz marchewkami z przydomowego ogrodu. Wzruszające zdjęcie, które wtedy wykonał, zainicjowało plan pomocy naszym rodakom.
    Nazwa akcji „Paczka dla Rodaka i Bohatera na Kresach” nawiązuje do poświęcenia Polsce, pamięci naszych korzeni, pielęgnowaniu tradycji i narodowego dziedzictwa. Jesteśmy wdzięczni naszym Rodakom na Kresach za rozpowszechnianie polskiej mowy, za utrwalanie historii, za trud życia. Naszą akcją oddajemy hołd Rodakom, tym którzy od pokoleń wiernie przestrzegają maksymy „Bóg, Honor, Ojczyzna”. To hołd dla naszych współczesnych Bohaterów zachowujących Polskość w najczystszej postaci.
      W tym roku do zbiórki na rzecz Polaków na Litwie włącza się Inowrocław. Lokalnym koordynatorem akcji jest Zarząd Regionu Toruńsko-Włocławskiego NSZZ Solidarność. - Prosimy o wsparcie akcji "Paczka dla Rodaka i Bohatera na Kresach". To niezwykle cenna inicjatywa. Oprócz aspektu czysto praktycznego - pomocy potrzebującym, niesie ze sobą ważne przesłanie pamięci o naszych rodakach mieszkających na Kresach Wschodnich - mówi Mariusz Kawczyński, szef inowrocławskiej Solidarności. Zbiórka darów odbywa się w siedzibie oddziału NSZZ Solidarność w Inowrocławiu, przy ul. Królowej Jadwigi 42. Informacji można zasięgnąć również pod nr tel. 52 35 25 366. Organizatorem Akcji jest Fundacja Polskich Wartości, a współorganizatorem Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej. Akcji patronuje Pierwsza Dama Agata Kornhauser-Duda. ki24.info/pl/11_wiadomosci/7593_pomozmy_rodakom_na_wilenszczyznie_swiateczna_zbiorka_dla_kresowian.html#
 Przydatne linki - www.fb.com/polskiewartosci
 www.fb.com/caritas.ask
Fot. Mariusz Kawczyński szef Oddziału Inowrocław NSZZ"S" z oficjalnym plakatem akcji