aktualnościzdjęciaRada Regionalna SIPmultimedialne archiwumwładzeOferta wycieczkiProgram WYBORY W ZWIĄZKU
Środa, 13 grudnia 2017
Imieniny: Dalidy, Juliusza, Łucji
Opublikowano 27-11-2017 21:02
   Podczas dzisiejszych obrad Zarządu Regionu zwykłe grono było powiększone o gości: księdza prałata Józefa Nowakowskiego, posła (PiS) Jana Krzysztofa Ardanowskiego, szefa kz w Sodzie Polskiej Daniela Sendora i jego zastępcę Dariusza Kaczmarka. Obrady prowadził Jacek Żurawski.
    Do wystąpień gości wrócimy jutro. Do najważniejszych wydarzeń tego zebrania należało zapoznanie się z generalnymi uwagami i zaleceniami pokontrolnymi Krajowej Komisji Rewizyjnej. Nie było ich dużo i zdaniem członków ZR wszystkie do wyjaśnienia Najpoważniejsza to rozbieżność w ustaleniu liczby związkowców w Regionie. Szacunki KKR i nasze rozmijają się o ... 400 osób (KKR zawyżyła), a wszystko zależy od ... metodyki liczenia. W każdym razie tą i inne uwagi jesteśmy w stanie wyjaśnić. Podobnego zdania jest szefowa naszej Regionalnej Komisji Rewizyjnej - Elżbieta Bańka, która referowała temat.
   Jacek Żurawski poinformował, że delegowani przez nas członkowie Komisji Krajowej zrezygnowali z ubiegania się o organizację przez nasz Region najbliższego Krajowego Zebrania Delegatów. Rezygnacja nastąpiła na rzecz Częstochowy.
   W części obejmującej dyskusję zauważono, iż rządząca Polską opcja polityczna coraz częściej podaje w Sejmie projekty uchwał bez uprzednich konsultacji. O ile projekty rządowe wymagają takich z racji uwarunkowań prawnych, to poselskie już nie muszą przejść takiej drogi. Związkowcy zauważyli, że tego drugiego trybu jest w Sejmie coraz więcej - niekoniecznie z korzyścią dla Polaków.
Fot & text Piotr Grążawski