aktualnościzdjęciaRada Regionalna SIPmultimedialne archiwumwładzeOferta wycieczkiProgram WYBORY W ZWIĄZKU
Środa, 13 grudnia 2017
Imieniny: Dalidy, Juliusza, Łucji
Opublikowano 26-11-2017 20:21
     W sobotę 25 listopada 2017 r. w Rypinie odbył się pogrzeb świętej pamięci Krzysztofa Jankowskiego nietuzinkowego działacza lokalnej Solidarności,szeroko pojętej prawicy i samorządu terytorialnego.Krzysztof Jankowski w latach 1992-2003 był charyzmatycznym przewodniczącym Podregionu Rypin NSZZ Solidarność. Pomagał zakładać struktury PC, AWS oraz PiS.W czasach AWS był radnym i członkiem Zarządu Powiatowego w Rypinie.
   Był człowiekiem o dużej posturze i jeszcze większym sercu.Nie znosił kompromisów i nie był poprawny politycznie,szczególnie w sytuacjach gdy zwykłym ludziom działa się krzywda. W ostatniej drodze żegnały go liczne rzesze mieszkańców Rypina i okolic w asyście trzech sztandarów NSZZ Solidarność. Były poczty sztandarowe Podregionu Rypin, Lipnowskiego Konwektora oraz Zarządu Regionu Toruńsko-Włocławskiego NSZZ Solidarność Oddziału Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej we Włocławku.Odszedł w wieku zaledwie 65 lat. Najbliższej rodzinie zmarłego składamy wyrazy najszczerszego współczucia.
Janusz Dębczyński Wiceprzewodniczący ZR.