aktualnościzdjęciaRada Regionalna SIPmultimedialne archiwumwładzeOferta wycieczkiProgram WYBORY W ZWIĄZKU
Środa, 13 grudnia 2017
Imieniny: Dalidy, Juliusza, Łucji
Opublikowano 23-11-2017 21:30
    Że jest możliwa współpraca pomiędzy politykami a związkiem zawodowym może to poświadczyć przykład z Brodnicy. Tamtejszy szpital powiatowy, po ubiegłorocznej znacznej rozbudowie i przebudowie, co pochłonęło wiele milionów złotych nie może złapać "finansowego oddechu". Rzecz jasna jest to także problem dla tamtejszej komisji zakładowej NSZZ"S", której przewodniczy Maria Wilangowska. Wraz z szefem Podregionu (jednocześnie sekretarzem ZR) Piotrem Grążawskim przedłożono sprawę lokalnemu politykowi PiS Janowi Kowalskiemu.  Ten porozumiał się z senatorem Andrzejem Mioduszewskim (PiS), zaś senator z ministrem zdrowia Konstantym Radziwiłem. Uzgodniono termin spotkania w Warszawie i wypadł on właśnie dziś. Minister przyjął przedstawicieli Brodnicy (Kowalskiego, Grążawskiego) oraz senatora Mioduszewskiego i w prawie godzinnej rozmowie wyjaśniono sobie sprawy powiatowego szpitala. Uwagi brodniczan okazały się na tyle cenne, że mogą spowodować korektę dofinansowania.
Na zdjęciu J. Kowalski i senator A. Mioduszewski, z drugiej strony aparatu - Piotr Grążawski