Poniedziałek, 23 października 2017
Imieniny: Edwarda, Marleny, Seweryna
Opublikowano 03-10-2017 20:17
    W czasie uroczystej sesji obrad Zarządu Regionu jaka miała miejsce w Szafarni po raz pierwszy wręczono statuetki "Anioły Solidarności". Jest to wyróżnienie pomyślane jako uhonorowanie osób - byłych i obecnych członków związku za ich pracę na rzecz Solidarności, demokracji, niepodległości Polski.
   Takie wyróżnienia będą wręczane każdego roku kalendarzowego, jednak ich ilość nie będzie duża; najwyżej 4-5 w tym okresie. Statuetkę z numerem pierwszym otrzymał ksiądz prałat Józef Nowakowski, zaś numer drugi Ryszard Brejza z Inowrocławia za działalność opozycyjną i wsparcie związku w dzisiejszych czasach.
    Uroczystość wręczenia poprzedził koncert kilku utworów fortepianowych Fryderyka Chopina w świetnej interpretacji Pani Doroty Ornoch z Ośrodka Chopina w Szafarni. Nie obyło się bez miłych akcentów. Pierwszy sprawił Ryszard Brejza darowując zgromadzonym okolicznościowy tort z napisem Solidarność, natomiast władze Golubia-Dobrzynia podarowały sporych rozmiarów artystycznie rysowaną wedutę (panoramę) Golubia-Dobrzynia.hosting
Za obecność na uroczystości dziękujemy: Zbigniewowi Kamińskiemu - Solidarność Golpasz, Marii Gołębiewskiej Solidarność Oświata Golub-Dobrzyń, Ryszardowi Brejzie - prezydentowi Inowrocławia, Mariuszowi Piątkowskiemu - burmistrzowi Golubia-Dobrzynia, Andrzejowi Okrucińskiemu - staroście golubsko-dobrzyńskiemu, Andrzejowi Grabowskiemu - burmistrzowi Kowalewa, Pawłowi Warlikowskiemu - komendantowi powiatowemu PSP, Piotrowi Floerke - dr. Zespołu Szkół Miejskich im. Orła Białego w Golubiu Dobrzyniu, Karolinie Rosołowskiej - radnej Gminy Golub-Dobrzyń.
Osobne podziękowania kierujemy na ręce niezmordowanego Jerzego Nadolskiego - dobrego ducha Solidarności w Golubiu-Dobrzyniu.
Tu możecie zobaczyć skrót filmowy uroczystości (wraz z mini koncertem chopinowskim) -  www.youtube.com/watch