aktualnościzdjęciaRada Regionalna SIPmultimedialne archiwumwładzeOferta wycieczkiProgram WYBORY W ZWIĄZKU
Środa, 13 grudnia 2017
Imieniny: Dalidy, Juliusza, Łucji
Opublikowano 01-10-2017 16:02
Na zaproszenie działaczy naszego związku z Golubia-Dobrzynia najbliższe posiedzenie Zarządu Regionu odbędzie się w Szafarni (kilka km od miasta pow. golubsko-dobrzyński). Obecnością władz Solidarności są także zainteresowane tamtejsze władze samorządowe, ponieważ mają nadzieję zwrócenia uwagi społecznej na problemy Polski powiatowej.
   Sama Szafarnia słynie z tego, że swego czasu przebywał tam na wakacjach sam Fryderyk Chopin (w gościnie u swojego przyjaciela szkolnego Dominika Dziewanowskiego) i z urządzanych tam koncertów fortepianowych, jednak członków Zarządu Regionu tym razem te atrakcje raczej nie będą zajmowały, ponieważ do zrealizowania jest zwykły program, choć przewidziane są wystąpienia gości, w tym odznaczonych niedawno Krzyżem Wolności i Solidarności, oraz samorządowców.
   Powiat golubsko-dobrzyński należy do najmniejszych w naszym województwie (613 km2, około 45 tys ludności) i znany jest głównie z rozmaitych atrakcji turystycznych (w tym średniowiecznego zamku), choć i w gospodarce tego regionu ostatnio "coś drgnęło".
   Najbardziej znanym działaczem Solidarności tego podregionu jest Jerzy Nadolski (na fot trzyma flagę)- wieloletni przewodniczący lokalnych struktur, zasiadający przez kilka kadencji w Zarządzie Regionu, radny miejski I kadencji, niestrudzony organizator "Biegu Solidarności", wreszcie - lokalny polityk prawicy.