Poniedziałek, 23 października 2017
Imieniny: Edwarda, Marleny, Seweryna
Opublikowano 28-09-2017 12:47
     27 września, w Inowrocławiu uczczono dzień Polskiego Państwa Podziemnego. Obchody zorganizowano w Przystani Kajakowo-Żeglarskiej ZHR w Mątwach. Zgromadzeni mieli okazję wysłuchać wykładów "Polskie Państwo Podziemne 1939-1945" Przemysława Wójtowicza z bydgoskiej delegatury IPN i "Harcerze w okupowanym Inowrocławiu" Edmunda Mikołajczaka. Ponadto otwarto wystawę poświęconą rotmistrzowi Witoldowi Pileckiemu. Można na niej podziwiać zbiory Mirosława Możdżenia. Wśród obecnych na uroczystości był m.in. wojewoda kujawsko-pomorski Mikołaj Bogdanowicz.
    Uroczystą oprawę obchodów zorganizowały Związek Harcerstwa Rzeczypospolitej – Inowrocławski Związek Drużyn Harcerzy i Biuro Badań Historycznych Zarządu Regionu Toruńsko-Włocławskiego NSZZ „Solidarność” z jego szefem Wojciechem Gonerą, a uroczystości Patronatem Honorowym objął Instytut Pamięci Narodowej.
Wg. portalu ino.online oraz inianie.pl