Niedziela, 22 października 2017
Imieniny: Haliszki, Lody, Przybysłąwa
Opublikowano 10-08-2017 08:27
Wypadki śmiertelne – lipiec 2017
1. 07 lipca 2017 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu tego samego dnia ok. godz. 13.50 w Janikowie uległ pracownik firmy branży konstrukcji metalowych z Inowrocławia. Poszkodowany spadł z dachu budynku, z wysokości 20 metrów.
2. 17 lipca 2017 roku Policja zawiadomiła inspektora pracy o wypadku, któremu tego samego dnia ok. godz. 14.25 uległ pracownik gospodarstwa rolnego w miejscowości Gołkówko. Poszkodowany wykonywał prace porządkowe w silosie zbożowym. Leżącego na posadzce silosa, nieprzytomnego pracownika znalazł inny pracownik. Wezwany lekarz pogotowia stwierdził zgon.
3. 25 lipca 2017 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu tego samego dnia ok. godz. 08.00 na stacji kolejowej w Inowrocławiu uległ pracownik zakładu transportu kolejowego z Lubina. Poszkodowany, zatrudniony na stanowisku maszynisty pojazdów trakcyjnych został znaleziony w kabinie sterowniczej lokomotywy.
Wypadki ciężkie – lipiec 2017
* 1. 17 lipca 2017 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu w dniu 13 czerwca 2017 roku ok. godz. 00.10 na terenie zakładu produkcji betonu i wyrobów z betonu w Grudziądzu uległ pracownik firmy zatrudniony na stanowisku operatora samochodu specjalistycznego do przewozu betonu. Podczas wchodzenia do kabiny samochodu, na skutek silnego podmuchu wiatru kierowca został uderzony drzwiami pojazdu. W wyniku zdarzenia poszkodowany doznał urazów wewnętrznych jamy brzusznej oraz złamania żeber. W szpitalu doszło do pourazowego usunięcia śledziony.
* 2. 07 lipca 2017 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu w dniu 19 czerwca 2017 roku ok. godz. 15.30 w pomieszczeniu biurowym jednostki obsługi i utrzymania obiektów inżynierii wodnej we Włocławku uległ pracownik zatrudniony na stanowisku inspektora nadzoru budowlanego. Poszkodowany w trakcie wykonywania czynności biurowych nagle upadł i stracił przytomność. Nieprzytomny został przetransportowany do szpitala.
* 3. 21 lipca 2017 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu w dniu 17 lipca 2017 roku ok. godz. 13.30 uległa osoba odbywająca staż dla osoby bezrobotnej w jednostce samorządu terytorialnego w Osięcinach. Podczas wykonywania czynności związanych ze sprzątaniem ulic poszkodowana nagle upadła i zaczęła wymiotować uskarżając się na silny ból głowy. Na miejsce wezwano służby medyczne i poszkodowana została przewieziona do szpitala.
* 4. 26 lipca 2017 roku Policja zawiadomiła inspektora pracy o wypadku, który miał miejsce tego samego dnia ok. godz. 10.40 na terenie zakładu produkcji papieru w Świeciu. Wypadkowi uległ pracownik zewnętrznej specjalistycznej firmy wykonującej usługi elektroenergetyczne także ze Świecia. Do wypadku doszło podczas naprawy linii kablowej 6 kV. Poszkodowany przebywał w wykopie, w tym czasie inny pracownik znajdujący się w stacji transformatorowej, za pomocą transformatora podał napięcie 4 kV. W momencie podawania napięcia poszkodowany dotknął przecięty i niezabezpieczony odcinek kabla, w efekcie czego doszło do porażenia prądem elektrycznym.
* 5. 26 lipca 2017 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu tego samego dnia ok. godz. 08.30 uległ pracownik jednego z muzeów w Toruniu. Poszkodowany w chwili zaistnienia wypadku obsługiwał frezarkę do drewna. Podczas podawania listwy innemu pracownikowi doszło do kontaktu dłoni pracownika z będącym w ruchu narzędziem – frezem. W wyniku zdarzenia doszło do częściowej amputacji dwóch palców dłoni.
* 6. 28 lipca 2017 roku Policja zawiadomiła inspektora pracy o wypadku, któremu tego samego dnia ok. godz. 11.00 na budowie budynku biurowego w Bydgoszczy uległ pracownik firmy budowlanej z Bydgoszczy. Podczas wykonywania pracy na wysokości ok. 18 metrów, na podeście wykonanym z desek szalunkowych doszło do zarwania podestu i poszkodowany spadł na posadzkę piwnicy. W stanie ciężkim został przetransportowany do szpitala.
* 7. 28 lipca 2017 roku, w trakcie prowadzonych czynności kontrolnych w zakładzie produkcji maszyn i urządzeń dla rolnictwa w Brodnicy inspektor pracy ujawnił, że w dniu 17 maja 2017 roku ok. godz. 10.30 wypadkowi uległ pracownik przedsiębiorstwa. W trakcie transportu metalowej ramy przy użyciu suwnicy hakowej doszło do upadku transportowanego ładunku, jaki uderzył poszkodowanego w lewą nogę, powodując wieloodłamowe złamanie kości.