Niedziela, 20 08 2017
Imieniny: Bernarda, Sabiny, Samuela
Opublikowano 06-08-2017 21:20
    Pracownik idąc zapalić musi oderwać się od swoich zajęć, często przerwie na papierosa towarzyszą rozmowy, w efekcie na „dymka” poświęca ok. godziny dziennie - wskazują eksperci. Z badań przeprowadzonych przez Kantar Millward Brown na zlecenie Work Service wynika, że 3 na 10 Polaków to nałogowi palacze, którzy sięgają po papierosa codziennie, także w pracy, do czego przyznaje się 23,9 proc. pracowników. „Średnio Polacy wypalają 8,7 papierosa dziennie, co daje 1 papierosa na godzinę. Rekordzista wypala ich aż 40 w ciągu jednego pobytu w miejscu zatrudnienia, a ponad 22 proc. palących - więcej niż 10. Mimo wewnętrznych regulaminów pracodawcom wciąż trudno kontrolować, jak wiele czasu pracownik poświęca tej czynności w ciągu dnia” – podkreślił dyrektor Zespołu Analiz Work Service Andrzej Kubisiak. Jak dodał, wielu pracodawców zlikwidowało palarnie w związku z czym „na dymka” trzeba wychodzić poza budynek, co dodatkowo wydłuża przerwę. Powodem były pieniądze. Zgodnie z prawem palarnie muszą być zaopatrzone w drogie w montażu i utrzymaniu specjalistyczne systemy wentylacyjne, aby dym tytoniowy nie przenikał do innych pomieszczeń. Według Kubisiaka palacz w skali całego dnia pracy poświęca nałogowi ok. godziny. Badanie zostało zrealizowane w okresie od 19 do 24 lipca na próbie osób pracujących N=515.