aktualnościzdjęciaRada Regionalna SIPmultimedialne archiwumwładzeOferta wycieczkiProgram WYBORY W ZWIĄZKU
Środa, 13 grudnia 2017
Imieniny: Dalidy, Juliusza, Łucji
Opublikowano 02-08-2017 08:44
   Nasze województwo w bardzo wielu zestawieniach okupuje ostatnie miejsca (no, chyba, że idzie o bezrobocie i nie wykorzystanie środków UE) ale w tej dziedzinie stoimy bardzo przyzwoicie - turystyka, zaplecze, atrakcje.
   Nasza "wojewódzka" turystyczna baza noclegowa to blisko 400 obiektów (wzrost w stosunku do roku poprzedniego o 2,5 proc., co daje nam piąte miejsce w kraju), z czego nieco ponad 300 całorocznych; 186 z nich to hotele. Wszystkie razem dysponują 30 tysiącami miejsc (wzrost o 1,7 proc.). Najwięcej hoteli i pensjonatów (51) posiada powiat aleksandrowski, na co podstawowy wpływ ma Ciechocinek, turystyczna perła regionu. Kolejne miejsca zajmują Toruń (46) i Bydgoszcz (39).
   Odwiedzający województwo najczęściej zatrzymują się jednak w Toruniu (w ubiegłym roku 350 tys., 30 proc. noclegów) i Bydgoszczy (190 tys., 16 proc.). a Ciechocinek i okolice (150 tys., 12 proc.) wybierają dopiero w trzeciej kolejności. Na miejscu czwartym plasuje się Inowrocław – 65 tys., 5,5 proc. W ubiegłym roku z gościny w którymś z naszych ośrodków hotelowych lub turystycznych skorzystało 1,2 miliona turystów, o ponad 8 proc. więcej niż rok wcześniej. Pytani o jakość bazy noclegowej w Kujawsko-Pomorskiem oceniają ją jako dobrą (70 proc.), różnorodną (80 proc.), z właściwą relacją standardu do ceny (85 proc.).
   Typowy poznający atrakcje naszego regionu turysta to mieszkaniec dużego miasta, który znalazł informację w internecie, podróżuje z najbliższymi, z reguły własnym autem, i zamierza polecić nas rodzinie i znajomym. Nasi goście z zewnątrz to głównie obywatele sąsiednich województw – mazowieckiego, pomorskiego i wielkopolskiego (w tym Warszawy, Poznania i Gdańska). Przybywający do nas turyści zagraniczni to najczęściej Niemcy (40 proc.) oraz Brytyjczycy (13 proc.), Holendrzy i Francuzi (po 8 proc.).
Na fot. - malownicze meandry Drwęcy niedaleko Brodnicy