Niedziela, 22 października 2017
Imieniny: Haliszki, Lody, Przybysłąwa
Opublikowano 26-07-2017 21:35
    Projekt ustawy o Sądzie Najwyższym, który w ostatnim czasie stał się przedmiotem wielu sporów i szerokiej debaty publicznej, dotyczy materii ustrojowej i dlatego też nie jest objęty zakresem kompetencji związków zawodowych oraz Rady Dialogu Społecznego. Mimo to, została w nim zawarta propozycja przepisów, które regulują sposób wygaszania stosunków pracy pracowników Sądu Najwyższego, którzy nie są sędziami. W ocenie NSZZ "Solidarność" propozycja brzmienia art. 93 § 2-4 projektu ustawy, który odnosi się do tej materii, rażąco narusza zasady ochronne dotyczące trwałości zatrudnienia pracowników.
   W związku z powyższym, zwracam się do Pana Prezydenta o uwzględnienie zgłaszanych zastrzeżeń w dalszych pracach legislacyjnych i usunięcie art. 93 § 2-4 z projektu lub jego odpowiednią zmianę. - czytamy w liście Przewodniczącego KK NSZZ "Solidarność" Piotra Dudy do Prezydenta RP Andrzeja Dudy
Więcej tu - www.tysol.pl/a9683-Piotr-Duda-w-liscie-do-Prezydenta-RP-w-obronie-pracownikow-Sadu-Najwyzszego%21