aktualnościzdjęciaRada Regionalna SIPmultimedialne archiwumwładzeOferta wycieczkiProgram WYBORY W ZWIĄZKU
Wtorek, 21 listopada 2017
Imieniny: Janusza, Marii, Reginy
Opublikowano 11-07-2017 21:51
    1. 05 czerwca 2017 roku Policja zawiadomiła inspektora pracy o wypadku, który miał miejsce tego samego dnia ok. godz. 13.00 na terenie Cukrowni w Janikowie. Poszkodowany, pracownik firmy budowlanej z Grudziądza podczas demontowania elementów dachu rozbieranego budynku spadł z wysokości 6 metrów na betonową posadzkę. Z ciężkimi obrażeniami ciała został przetransportowany śmigłowcem do szpitala w Bydgoszczy.
     2. 20 czerwca 2017 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu tego samego dnia ok. godz. 13.15 uległ pracownik zakładu produkcji podzespołów nawierzchni kolejowej w Bydgoszczy. Pracownik, zatrudniony na stanowisku mistrza produkcji poruszał się po terenie zakładu rowerem i wjechał pod wyjeżdżający z hali skład kolejowy. W wyniku zdarzenia koło wagonu przejechało po lewej nodze poszkodowanego. Po przewiezieniu do szpitala kończyna została chirurgicznie amputowana.
     3. 19 czerwca 2017 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu tego samego dnia ok. godz. 08.00 uległ pracownik zakładu produkcji urządzeń dla przemysłu spożywczego w Toruniu. Poszkodowany wykonywał pracę związaną z obsługą wiertarki słupowej – rozwiercał otwory. W pewnym momencie obracające się wiertło pochwyciło rękawicę i w efekcie dłoń pracownika. Spowodowało to uraz dłoni, w tym amputację części kciuka.
     4. 21 czerwca 2017 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu tego samego dnia ok. godz. 08.05 uległ pracownik zakładu produkcji form wtryskowych w Bydgoszczy. Podczas transportu formy do wtryskarki o wadze ok 5 ton poszkodowany wszedł w strefę pod przemieszczanym ładunkiem. W pewnym momencie część formy o wadze ok 2 ton wyczepiła się i spadła uderzając pracownika. Uderzenie spowodowało zmiażdżenie miednicy oraz prawej nogi.
     5. 26 czerwca 2017 roku Policja zawiadomiła inspektora pracy o wypadku, któremu w dniu 20 czerwca 2017 roku ok. godz. 14.00 uległ pracownik firmy zajmującej się produkcją i sprzedażą zbiorników we Wtelnie. W chwili wypadku poszkodowany wykonywał prace związane z natryskowym malowaniem wnętrza zbiornika. W pewnym momencie doszło do zapalenia rozpuszczalnika wykorzystywanego do rozcieńczania farby podkładowej. W wyniku zdarzenia poszkodowany doznał poparzenia termicznego rąk oraz klatki piersiowej.
     6. 30 czerwca 2017 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu w dniu 23 czerwca 2017 roku ok. godz. 8.40 uległ pracownik firmy transportowo-spedycyjnej z Gdyni. Poszkodowany, zatrudniony na stanowisku kierowcy samochodu ciężarowego wykonywał przewóz towarów ciągnikiem siodłowym z naczepą. Inny uczestnik ruchu prowadzący pojazd osobowy, podczas manewru wyprzedzania zjechał na pas ruchu, po którym poruszał się poszkodowany, zajeżdżając mu drogę. W wyniku kolizji z samochodem osobowym, kierujący samochodem ciężarowym zjechał na przeciwległy pas ruchu, zderzył się czołowo z kolejnym pojazdem ciężarowym, po czym uderzył w przydrożne drzewo i wjechał do rowu. Kierowca z obrażeniami głowy trafił do szpitala.