Sobota, 23 09 2017
Imieniny: Bogusława, Liwiusza, Tekli
Opublikowano 06-07-2017 22:29
      Od uruchomienia unijnej perspektywy 2014-2020 samorządy województw zakontraktowały od 8 proc. do 48,8 proc. środków dostępnych w ramach regionalnych programów operacyjnych. Jak poinformowało Ministerstwo Rozwoju, do końca marca w ramach krajowych i regionalnych programów operacyjnych podpisano blisko 14,5 tys. umów o dofinansowanie o wartości 138,6 mld zł, z czego 88,7 mld zł to dofinansowanie unijne (29 proc. alokacji).
    Najwyższy wskaźnik podpisanych umów o dofinansowanie wśród programów regionalnych, w wysokości 48,8 proc. puli, odnotowano w województwie pomorskim. W województwie lubuskim wyczerpano 35,5 proc. alokacji, natomiast w trzecim pod tym względem województwie wielkopolskim - 33,7 proc. W dwóch województwach rozdysponowano mniej niż co dziesiątą złotówkę. W województwie świętokrzyskim podpisano umowy na 8 proc. alokacji a kujawsko-pomorskim - 8,1 proc.