Sobota, 23 09 2017
Imieniny: Bogusława, Liwiusza, Tekli
Opublikowano 02-07-2017 20:27
   Takie dary są już coraz rzadsze, choć od czasu do czasu zdarzają się. Oto kilka dni temu otrzymaliśmy małe archiwum solidarnościowych druków z lat 80, które zdaniem ofiarodawczyni stanowiło kiedyś własność Pana Romana Smolara - członka NSZZ"S" w toruńskim Apatorze. Zdecydowaną większość powielaczowych druków stanowią rozmaite wydawnictwa regionalne (Region Toruński), lecz jest też parę ogólnopolskich, w tym wydawana wówczas przez PZPR Gazeta Pomorska z obwieszczeniem o stanie wojennym.
   Każdy taki podarunek archiwalnych dokumentów i druków przyjmujemy z wdzięcznością. ponieważ pozwalają one na wzbogacenie archiwów o regionalnej Solidarności i czasach końca PRL. Korzystają z nich rozmaicie badacze przeszłości, dziennikarze, studenci i każdy, kogo to interesuje. Rzecz jasna nasz Region po przejrzeniu i często uporządkowaniu takich dokumentów wszystkie oddaje do archiwum, tak aby wszystkie "papiery" znajdowały się w jednym miejscu, co znacznie ułatwia korzystanie z nich.
   Wszystkich, którzy posiadają dokumenty, druki archiwalne NSZZ"S" nie mające dla nich wartości sentymentalnych (pamiątek rodzinnych) zachęcamy do przekazywania ich do biura Regionu.
Fot. - Fragment archiwum śp. Romana Smolara