Czwartek, 27 lipca 2017
Imieniny: Aureliusza, Natalii, Rudolfa
Opublikowano 27-06-2017 20:34
  Przed rozpoczęciem sezonu urlopowego wiele komisji zakładowych Regionu zwołuje zebrania, by ustalić najważniejsze zasady funkcjonowania związku w firmie w okresie, gdy część działaczy będzie wypoczywała, a także po to aby zakończyć (oczywiście o ile to możliwe) "rozgrzebane" sprawy.
   Na ogół sytuacja w zakładach naszego Regionu jest dobra, a czasami nawet bardzo dobra i chyba nic specjalnego nie powinno się wydarzyć, jednak należy unikać sytuacji gdy przewodniczący i jego zastępca idą na urlop jednocześnie, lub gdy zarząd komisji zakładowej traci zdolność do podejmowania uchwał (brak kworum), czy nie ma nikogo upoważnionego do operacji na koncie bankowym. Przecież firma pracuje dalej i zdarzają się różne przypadki, również takie, gdy trzeba zając oficjalne stanowisko albo podjąć uchwałę.
   O niektórych komisjach wiadomo już, że ze względu na okoliczności żadnej przerwy nie planują. Do takich należy m.in. MKZ ENERGI, gdzie ważą się losy negocjowanej kolejnej umowy społecznej. Przewodniczący Józef Adamczewski zapowiada nawet "pracowite wakacje", co przyjęto bez entuzjazmu, jednak z pełnym zrozumieniem sytuacji.
   Część komisji przed ogłoszeniem wakacji chce dokończyć sprawę kompletowania dokumentów do nowych legitymacji związkowych. Sprawa posuwa się do przodu, choć bez specjalnych rewelacji. Prezydium ZR przypomina, że trzeba i warto uzyskać nowe elektroniczne związkowe legitymacje.
   Prezydium - jak na razie nie planuje urlopów. Najbliższe posiedzenie 28 czerwca...
Fot - przewodniczący NSZZ"S" toruńskiej Geofizyki - Dariusz Ludwikowski
text &foto Piotr Grążawski