Czwartek, 27 lipca 2017
Imieniny: Aureliusza, Natalii, Rudolfa
Toruński sukces podczas konkursu Audycja Historyczna Roku organizowanego przez IPN
     Dokument filmowy „Krystyny Kuty 25 lat wolności” został nagrodzony w III edycji ogólnopolskiego konkursu Audycja Historyczna Roku w kategorii „Losy”. Bohaterką reportażu, za który przyznana została Nagroda im. Prezydenta Ryszarda Kaczorowskiego, jest Krystyna Kuta – legendarna działaczka toruńskiej opozycji – wielokrotnie więziona oraz internowana za aktywność na rzecz niepodległej Polski. Film wyreżyserował i zrealizował Mirosław Rogalski z Akademii Telewizyjnej TVP - kierowanej przez Jacka Snopkiewicza – dziennikarz przez wiele lat związany z Toruniem i regionem. Do tegorocznej edycji zgłoszonych zostało 75 prac - filmów i audycji radiowych. Rozstrzygnięcie konkursu odbyło się w Białymstoku, 26 listopada 2015 roku, w dniu urodzin śp. Prezydenta Ryszarda Kaczorowskiego. Krystyna Kuta – studentka filologii polskiej UMK w Toruniu i poetka, wobec represji i niemożności podjęcia pracy w swoim zawodzie, jeszcze w latach 80-tych podjęła pracę sprzątaczki. Bohaterka dokumentu po 25 latach, które minęły od odzyskania wolności, zarabia na skromne życie nadal sprzątając domy, biura i klatki schodowe. Prowadzi własną działalność gospodarczą i uczciwie płaci podatki. Żyje więcej, niż skromnie, na uboczu, ale nie ma pretensji do nikogo, że jej życie w wolnej Polsce tak się potoczyło.
     Film „Krystyny Kuty 25 lat wolności” to dokument, w którym widzowie spotkają się ze znaną wielu torunianom bohaterką. Pokazujemy ją w dniu obchodów wielkiego święta wolności – 4 czerwca 2014 roku. Mam nadzieję, że ostatecznym efektem tego dokumentu i tej nagrody będzie zwrócenie uwagi na los ludzi, którzy walczyli o przemiany demokratyczne w Polsce, a ich życie w wolnej Polsce okazało się materialnie bardzo trudne. Cieszę się, że waga tego problemu została doceniona przez jury, któremu przewodniczyła legenda reportażu radiowego - redaktor Janina Jankowska – mówi autor dokumentu - Mirosław Rogalski. Krystyna Kuta to legendarna działaczka toruńskiej opozycji – wielokrotnie więziona oraz internowana za aktywność na rzecz niepodległej Polski. Jacek Kuroń mówił o niej „królowa rewolucji”. Podkreślić należy, że „Krystyny Kuty 25 lat wolności” to dokument z wieloma akcentami toruńskimi. Jego elementami są ujęcia lotnicze toruńskiego Starego Miasta, a także JARu, gdzie stacjonowały do początku lat 90. oddziały wojsk radzieckich. Krystyna Kuta odwiedza także pomnik upamiętniający miejsce porwania księdza Jerzego Popiełuszki w Górsku. W filmie pojawia się także muzyczny motyw „Obcego Astronoma” – kompozycji Grzegorza Ciechowskiego i Zbigniewa Krzywańskiego z toruńskiej Republiki. Niezwykłą wartością tego dokumentu jest pierwsza od czasów wyjścia z więzienia wizyta Krystyny Kuty w celi więzienia w Fordonie, w której przebywała podczas internowania. „Krystyny Kuty 25 lat wolności” to jedna z 3 części toruńskiej trylogii solidarnościowej, którą zrealizował w roku 2014 Mirosław Rogalski. Drugą jej częścią jest film o pierwszych latach toruńskiego samorządu po roku 1989 – Prezydencie Jerzym Wieczorku („Pierwszy Samorządowy”) oraz o pierwszej Radzie Torunia („Pierwsi Samorządowi”). Wszystkie części wyemitowała TVP Bydgoszcz.

Informacja o Krystynie Kucie:
Krystyna Kuta, ur. 22 XII 1956 w Szczecinie. 1976-1981 studentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, kierunek filologia polska. Od roku 1980 w NZS. Redaktor naczelna pisma „Sprawy” i „Zjazdowego Serwisu Informacyjnego”; współredaktorka „Serwisu Toruńskiej Agencji Solidarności”, autorka w pismach niezależnych, m.in. „Bratniak”, „Immunitet”, „Wolne Słowo”. Kolporterka prasy i wydawnictw niezależnych. 13 XII 1981 internowana w Ośrodku Odosobnienia w Bydgoszczy-Fordonie, następnie - w Gołdapi. 1987-1988 redaktor naczelna pisma „Nadwiślanin”. Dziennikarka, autorka w pismach podziemnych, m.in. „Toruński Informator Solidarności”, „KAT”, „Solidarność Walcząca”. Od 1995 właścicielka 1-osobowej firmy Clearum. Poetka – w podziemnym wydawnictwie Kwadrat ukazały się 2 tomiki jej wierszy: Wiersze (1984), Piąta pora roku (1985). Wyróżniona odznaką Zasłużony Działacz Kultury (2000), odznaczona Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski (2007).

Informacja o autorze dokumentu - Mirosławie Rogalskim
Mirosław Rogalski jest pracownikiem Akademii Telewizyjnej TVP. Dziennikarską pracę zaczynał w 1989 roku jako dziennikarz Polskiego Radia w Bydgoszczy, będąc jednocześnie korespondentem ogólnopolskiego Programu III Polskiego Radia „Zapraszamy do Trójki”. Później został redaktorem prowadzącym „Zapraszamy do Trójki”. Razem ze Zbigniewem Ostrowskim (dzisiejszym wicemarszałkiem kujawsko-pomorskim) stworzyli w 1992 roku jedną z pierwszych w Polsce prywatnych stacji radiowych - Radio Toruń, którego współudziałowcem były toruńskie „Nowości”. Mirosław Rogalski przez rok pracował w TVP Oddział w Bydgoszczy, by w 1997 roku stworzyć w Toruniu oddział Faktów telewizji TVN. Mirosław Rogalski jest autorem wielu newsów i reportaży telewizyjnych. Scenariusz i reżyseria: Mirosław Rogalski Autor zdjęć: Piotr Kwaśniok Montaż i postprodukcja: Tomasz Trochonowicz Kierownik produkcji, PR : Agnieszka Sobkowiak

Informacja o konkursie
Celem konkursu organizowanego po raz trzeci przez IPN jest wyróżnianie i promowanie dokumentalnej twórczości radiowej i filmowej, prezentującej najnowszą historię Polski (lata 1939–1989). Dokumentalne audycje radiowe i filmy oceniane są w kategoriach: 1. Wydarzenie – audycje i filmy poświęcone określonemu wydarzeniu lub procesowi historycznemu. W tej kategorii jest przyznana Grand Prix Prezesa IPN 2. Losy – audycje i filmy poświęcone indywidualnym losom bohaterów, uczestników i świadków zdarzeń i procesów historycznych – Nagroda im. Prezydenta Ryszarda Kaczorowskiego 3. Historia regionalna – audycje i filmy poświęcone historii lokalnej, obejmującej zasięg działania poszczególnych oddziałów Instytutu – Nagroda Dyrektora Oddziału IPN w Białymstoku. Pięcioosobowe Jury konkursu składa się z renomowanych dziennikarzy oraz historyków pracujących w IPN. Rozstrzygnięcie konkursu miało miejsce w Białymstoku, 26 listopada 2015 roku, w dniu urodzin śp. Prezydenta Ryszarda Kaczorowskiego.