Czwartek, 27 lipca 2017
Imieniny: Aureliusza, Natalii, Rudolfa
„O powrót do korzeni”. Obchody świąt i rocznic organizowanych przez inowrocławską „Solidarność” (1980-1981)

Jednym z najważniejszych zadań, jakie postawili sobie członkowie związku w 1980 roku było przywrócenie godnej oprawy uroczystościom, przypominającym mieszkańcom miasta o dawnej tradycji i symbolach niepodległego państwa. Wielkie zasługi położyła tutaj m.in. komisja oświaty, która zaczęła organizować dla uczniów imprezy o charakterze patriotycznym z okazji rocznicy wybuchu powstania listopadowego. Jednak pierwszą wielką manifestacją inowrocławskiej „Solidarności” było zorganizowanie obchodów rocznicy do niedawna całkowicie zakazanej, a mianowicie wydarzeń na Wybrzeżu z 1970 roku.

16 grudnia 1980 roku flagami narodowymi udekorowano Hutę Szkła Gospodarczego „Irena”, Fabrykę Maszyn Rolniczych „Agromet-Inofama”, Zakłady Metalowe „Inoterma-Domgos”, Dworzec PKP, budynek Pogotowia Ratunkowego oraz niektóre placówki oświatowe. W południe zawyły syreny alarmowe wielu zakładów pracy. Popołudniu o godzinie 15.30 w kościele p.w. Zwiastowania NMP odprawiona została msza święta poświęcona pamięci ofiar grudnia. W trakcie kazania ksiądz Zenon Lewandowski, wikariusz parafii, nawiązał do działań związku, który jak kiedyś Chrystus „walczy o prawa dla ludzi”. Zresztą nowy rok jeszcze bardziej zaostrzył sytuację w kraju. Wydarzenia marcowe w Bydgoszczy, podczas których pobito trzech działaczy regionu, ujawniły prawdziwe oblicze władzy. Pomimo trudności w wyegzekwowaniu realizacji porozumień sierpniowych i dalszego odmawiania rejestracji związku chłopskiego, „Solidarność” przygotowywała się do obchodów kolejnych świąt. Delegacja związku uczestniczyła m.in. w obchodach 62. rocznicy wyzwolenia miasta spod pruskiej niewoli, które 6 stycznia 1981 roku miały miejsce opodal powstańczego pomnika. To właśnie tam „Solidarność” zorganizowała na początku maja uroczystości związane ze 190. rocznicą uchwalenia Konstytucji 3 Maja.