Czwartek, 27 lipca 2017
Imieniny: Aureliusza, Natalii, Rudolfa
Wojciech Gonera Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność” w dokumentach Egzekutywy Komitetu Miejskiego Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej w Inowrocławiu (1980-1981)

W Archiwum Państwowym w Bydgoszczy, w zespole akt Komitetu Miejskiego Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej, znajdują się protokoły z posiedzeń Egzekutywy KM 1980-1981 (sygnatury jednostek 280, 281, 282, 283), będące doskonałym źródłem ilustrującym nastroje panujące w Komitecie w trakcie 16 miesięcy tzw. „Karnawału Solidarności”. Ze względu na zawarte w dokumentach informacje urzędowe, a przede wszystkim drobiazgowo zbierane wiadomości o nowym związku, protokoły stanowią do dzisiaj jedno z najważniejszych źródeł dotyczących historii formowania się w Inowrocławiu niezależnego ruchu związkowego.
        Już na posiedzeniu 12 IX 1980 roku sekretarz Józef Koch poinformował członków Egzekutywy o strajkach w Hucie Szkła Gospodarczego „Irena” i „Domgosie” oraz przerwach w pracy odnotowanych w następujących zakładach: Przedsiębiorstwo Transportu Handlu Wewnętrznego, Zakład Przemysłu Odzieżowego „Modus”, Drukarnia, Przedsiębiorstwo Sprzętowo-Transportowe Budownictwa Rolniczego, Zakład Energetyki Cieplnej, Zakłady Galanterii z Tworzyw Sztucznych „Igal” i Spółdzielni Inwalidów. Wydarzenia w ostatnim zakładzie wzbudziły najwięcej emocji wśród zebranych, ponieważ strajkujący wystąpili z żądaniem odwołania tow. Błachnickiego ze stanowiska prezesa. Na dodatek podobny postulat zgłosili pracownicy „Ireny”, domagający się rezygnacji dyrektora naczelnego Danuty Biernackiej. Oczywiście członkowie Egzekutywy odrzucili obie możliwości rozwiązania konfliktu, kategorycznie przeciwstawiając się zwolnieniu Biernackiej. Zamiast tego zaproponowali wypróbowane metody, czyli uruchomienie propagandy partyjnej, która miała zostać wymierzona przede wszystkim w przewodniczącego Komitetu Strajkowego HSG „Irena” – Edwarda Duraja. Ponadto jeden z uczestników zebrania wystąpił z pomysłem, żeby pracownikom huty, którzy nie podjęli strajku i całemu społeczeństwu miasta, pokazać członków KS „jako chuliganów”.